вторник, 9 юни 2009 г.

Блогът на Силвър Сити

Добре дошли в блога на Силвър Сити.

Нека коментираме проблемите, а надявам се и хубавите неща заедно тук!

За да публикувате нова тема, моля изберете "Нова публикация" от менюто горе в дясно.

За да коментирате съществуваща публикация натиснете "Коментари" под публикацията и въведете мнението си.

Благодаря! :)

20 коментара:

  1. Здравейте съседи,

    За да започнем отнякъде дискусията, ще копирам писмото с поставените в него въпроси:

    "Predpolagam, che vsichki bihte iskali da organizirame sreshta na koiato da obsadim nastoiashtite i badeshtite problemi na Silver City. Kakto na vsichki vi e izvestno, zakasnenieto na complexa preminava granitzite na dopustimoto i veroiatno tova sazdava neodobstva na povecheto ot vas. Ima mnogo neshta za koito mojem samo da gadaem ili dori vaobshte ne se doseshtame:
    - koi i kak shte upravliava complexa
    - zashto ot sega triabva da se plashtat taksite za poddrajka, pri uslovie che pone oshte 3-4 mesetza stroitelnite i dovarshitelnite raboti v complexa shte prodaljavat, koeto shte sazdava neodobstvo na vsichki koito shte jiveem tam
    - povecheto ot apartamentite na investitorite ne sa dovarsheni i sledvashtite mesetzi predstoi rabota v tiah, koeto shte oznachava shum, mrasotia, stroitelni rabotnitzi .....
    - kak tochno sa izchisleni mesechnite taksi i kade shte otivat tezi pari - t.e. da poiskame ofitzialno ot investitorite da ni se predostavi za razglejdane dogovorat podpisan s firmata koiato shte upravliava complexa
    - viarno li e che firmata koiato shte upravliava complexa uchastva finansovo v zakupuvaneto na security oborudvaneto i ako e taka - kakvo shte se sluchi ako sled niakolko mesetza ili godina nie - sobstvenitzite na apartamenti reshim da prekratim dogovora im (znachi li che te shte si vzemat oborudvaneto ili shte ni karat nie da go zaplashtame pri uslovie, che nie veche sme go platili (to e chast ot "luxa" koito ni beshe predlojen pri zakupuvaneto na apartamentite?) - tazi informatzia sam chul kato kluka i ne sam siguren na 100%, no taka ili inache - nashe pravo e da proverim vsichko, koieto kasae nashia complex.
    - ako shte triabva da plashtame taksite schitano ot m. July, tova oznachava li che sportniat complex e gotov i shte funktzionira?
    - .............................
    Sigurno ima mnogo drugi vaprosi koito triabva da badat obsadeni ot nas.

    Ako jelaete da organizirame sreshta na sobstvenitzite na apartamnti i da obsadim nabolelite problemi, molia da dadete predlojenie za data i miasto na sreshta.

    Nadiavam se s obshti usilia da se spravim sas situatziata."

    Чрез този blog ще е много по-лесно да си комюникираме и се надявам да бъдем полезни на всички.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,

    поздравления за иницитивата!
    Ние със съпруга ми също имаме много въпроси относно таксата за поддръжка. Последното, което разбрах, ако съм разбрала правилно е,че таксата се плаща за 1 година, считано от датата на пускане на обекта в експлоатация.
    За охранителната техника инфото за първи път го чувам, но се надявам да не е вярно.
    Ако направим елементарна сметка на парите, които ще се взимат от целия комплекс месечно за поддръжка, сумата ми се струва фантастична, но наистина трябва да се погледне договора с тази френска фирма и за какъв срок е сключен.
    Нямам конкретно предложение за дата и място на сбирката на собствениците, но ми се иска да оспеем да се организираме до края на Юни.
    До колкото разбирам таксите за поддръжката се плащат с финалната сметка и няма как да не ги платиш при изповядването на сделката.
    За кусното приключване на строителството нямам коментар :)

    ОтговорИзтриване
  3. Съпругата ми вече е писала, но аз бих желал да допълня някои неща:

    - смятам за нормално да проверим схемата за изчисление на общите части, тъй като в момента се доверяваме изцяло на Silver City и на "Лицензирания Оценител", нает от тях, който ужким гарантира за коректността на данните.
    Това, което знам е, че в нашия блок "3" общите части на последния етаж вече са "приватизирани" от собственик на апартамент, който ги е приобщил към апартамента си. Редно е тази квадратура да се извади от общите части, да не говорим, че действията му (ако се окажат верни) са незаконни, но това е друга тема!

    - според мен е приоритет на собствениците да преценят на кого и колко пари да плащат за подръжката на сградата. Не смятам, че е редно да се плаща такса върху сбора от квадратурите на апартамента, гаража и общите части, при положение, че "фирмата" ще "обслужва" само общите части. Съмнявам се "фирмата", ще ми чисти и подържа апартамента.

    - моля, ако някой има челен опит с търсене на обезщетение за забавянето, да сподели!

    Георги Тошков

    ОтговорИзтриване
  4. Има закон за етажна собственост там ясно е казано че всичко става с решение на общо събрание на живущите така че тези договори за поддръжка нямат особена стойност. Въпроса е да се съберем и решим какво да правим с т.нар. "поддръжка" ако не ни устройват условията.

    ОтговорИзтриване
  5. Абсолютно правилно.
    1. Трябва да сме запознати с договорът който е подписан с фирмите за поддръжка. Най-лесно това може да стане, ако въпросният договор бъде сканиран и публикуван в блога - за да може всеки да се запознае с него.

    ОБРЪЩЕНИЕ ДО: Проект мениджъра на Елвистар България ЕООД
    Г-н Проект мениджър,
    Моля да сканирате и публикувате договорът за поддръжка за да може всички собственици да се запознаем със съдържанието му.
    Благодаря ви предварително

    2. Следващата логична стъпка е: да се съберем и създадем Общо събрание, което да обсъди и вземе решение дали този договор отговаря и защитава нашите интереси ...

    ОтговорИзтриване
  6. Имам близък, който работи в Балканстрой и той ми каза, че нещата въобще не са розови със сроковете, т.е. че се работи за взеване на Акт 16 само за бл. 4, 5 и 6.
    С една дума - другите сме на заден план и не се знае още колко време ще отнеме да вземат Акт 16 и за останалите блокове. Беше ни обещано че всички сгради ще имат Акт 16 по едно и също време, но сега са разделили сградите по приоритети - интересно е кои са специалните собственици в тези блокове?

    ОтговорИзтриване
  7. привет!
    може от време на време да поглеждате ето тук:
    http://cityscapebg.wordpress.com/2009/07/28/silver-city-28-07-2009/
    поне веднъж месечно побликувам снимки :)
    ще се радвам на коментарите ви - добри или лоши

    ОтговорИзтриване
  8. Bravo na Milusheva! Ne znam samo dali samata tq e dovolna ot izpulnenieto na komplexa. Molia, ako prochetete tova, g-ce Milusheva, komentiraite. Taka li si predstaviahte luxoznia komplex?

    ОтговорИзтриване
  9. привет!
    мойте усилия винаги са били, за съжаление, изкривявани през българския манталитет - на всички по веригата, от които нещата по някакъв начин зависят....
    прекия ми отговор е да, и не... много неща нямат нищо общо с каквото трябваше да бъдат, но и много неща се случиха ВЪПРЕКИ, че сме в бг, с бг-майстори и бг-безхаберие... има детайли, които даже не се опитаха да изпълнят (т.е. нямат нищо общо с проекта), но има и неща, които никой никога не беше правил тук (а това за психиката на нашего брата си е фактор), а станаха почти както трябваше.
    не мисля, че мога да ви предам колко усилия сме полагали през тези 4,5 години, откакто сме почнали - аз и колегите ми, на мен лично ми побеля косата (буквално - ама нали съм руса, та не личи)... за неуспеха си по отношение на някои неща сигурно цял живот ще съжелявам, понякога си мисля, че просто не съм била достатъчно настоятелна, достатъчно твърда, знам ли... вероятно ме крепи факта, че главното оцеля, има градини, има слънце, има големи прозорци... и, познавайки част от вас (за съжаление не всички),вярвам, че ще се получи и някаква общност, която да пази това, което има...
    в тази връзка много ви се радвам за това блогче, така де - каквато и да е форма на комуникация между вас е едно добро начало.
    поздрави на всички

    ОтговорИзтриване
  10. Blagodarq za otgovora. I spored men osnovnata ideq e ocelqla :)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, все пак да не забравяме, че ние сме платили и за тези "неща" които са станали "почти" както трябва и за тези които не са станали. От тази гледна точка ми е неприятно да ме убеждават, че не може всичко да е перфектно понеже сме в БГ. Всички ние работим някъде и знаем, че когато нещата не вървят добре вината е на мениджъра/ръководителя на проекта. Ако мениджъра не може да намери правилния екип да свърши работата значи не се справя добре. Не може някой да ме убеди, че вината носи плочкаджията или бояджията или който и да е майстор и това е нормално понеже сме в БГ.
    Съжалявам за негативния коментар, но наистина съм меко казано разочарован от качеството на изпълнението и на този етап ми е трудно да напиша нещо по-ведро.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, напълно подкрепям предишното мнение. Аз бих искал да задам следния въпрос към МЕНИДЖЪРА (от когото няма никакви вести) и към Арх. Милушева: Каква е причината всички общи части да са без ЦОКЪЛ? Моите възражения са следните:
    1. Коридорите и стълбищата изглеждат недовършени
    2. В бъдеще при почистването на общите части стените ще се замърсят много бързо и ние ще трябва да плащаме за нова мазилка
    3. ние плащаме за завършен луксозен продукт, а този детайл въобще не е завършен

    Арх. Милушева, с цялото ми уважение към вас, МОЛЯ не допускайте да продължават да развалят красивия проект, било то поради лошо управление, непрофесионални работници или просто поради икономии на инвеститорите ....

    Към инвеститорите: Не е редно да спестявате от материалите. Както и по-горе написах - ние плащаме за завършен продукт - не спестявайте от нашите пари, ПОЛЗВАЙТЕ ГИ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ!

    ОтговорИзтриване
  13. Za moe nay-golyamo sujalenie, tryabva i az da se prisuedinya kum nedovolnite susedi. Napravih ogled na 2 apartamenta i moga da vi kaja che lipsvat mivki, ima krivo zalepeni pochki v banite, deystvitelno nyama nikakvi shkafcheta, kakto nyakoy veche beshe spomenal po-gore. Stenite v samite apartamenti sa zamurseni s lepilo i boya, durvenata nastilka na terasata e veche razvalena i ima bezkrayno mnogo nedovursheni i veche schupeni neshta. Kato tzyalo e golyama kochina. Da ne govorim che vutreshnia dvor prilicha na bunishte. Osven tova nikoy ne raboteshe po obekta... Nyakoy ima li idea kakvi merki mogat da se predpriemat? Nadyavam se che nikoy nyama namerenie da plashta poslednata vnoska dokato vsichko ne bude napulno izluskano?

    ОтговорИзтриване
  14. Zdraveite,
    Prisaediniavam se kam vsichko kazano po-gore. Radvam se che vse pak ima hora koito pishat i davat informatzia... Az sam POTRESEN ot tova koeto se sluchva v nashia "luxozen" komples. Predi da kupim apartament v Silver city, az i saprugata mi posetihme mnogo obekti - izbrahme Silver city, zashtoto proektat izglejdashe mnogo po-razlichen ot masovoto stroitelstvo + obeshtaniata biaha mnogo golemi .... E da, ama NE... Sajaliavam, che kupihme tuk. Vse oshte poseshtavame dugi obekti, s ideiata da se uverim che navsiakade e takova bezobrazno stroitelstvo i kachestvo. Za sajalenie obache, razocharovame samo sebe si. Po drugite obekti (kadeto realno se stroi) kachestvoto e mnogo po-dobro. Tolkova krivi steni, losho naredeni plochki, loshi shpaklovki na stenite i oshte po-losho "natzapan" lateks ne vidiah na drugo miasto. Ne znam kakav e problemat v Silver City, no e fakt che Balkanstroi ne rabotiat dobre (po-tochno vaobshte ne rabotiat), upravliavashtata firma iavno ne gi kontrolira i sega shte se naloji da se prerabotvat mnogo neshta, za da ne kaja pochti vsichko. Predpolagam che povecheto sasedi sa zabeliazali che arhitekturnite proektite ne sa koordinirani s VIK i drugite spetzialnosti ... V moiata kuhnia trabata za absorbatora e slojena nad mivkata .... i sega nie shte triabva da zapochnem da razbivame za da mojem da si montirame kuhniata...
    Drugo neshto, koeto mi napravi vpechatlenie - garajnite vrati sa s razlichni visochini i shirochini - na kakvo se dalji tova? Niakade ima trabi po tavanite, no ne navsiakade.
    Kakto i po-gore beshe pisano:
    G-n Manager, niama li nai posle da vzemite niakakvo stanovishte po vaprosa, niama li da zapochnete da razreshavate problemite? Do sega sme poluchili mnogo pisma s razlichna informatzia otnosno srokovete za zavarshvane i predavane na obekta. Sega kakvo shte ni kajete? Veche ima razreshenie za polzvane, no za sajalenie NE E VAZMOJNO apartamentite da se polzvat....
    I oshte edin vapros: Niakoi testval li e konvektorite? Dali vaobshte rabotiat tezi mashinki - palni s prah i stroitelni otpadatzi?

    ОтговорИзтриване
  15. Zdraveite i ot men,

    Az iskam da se prisuedinia kum vsichki nedovolni do tozi moment. Za suzhalenie i az schitam tazi si pokupka za uzhasno losho reshenie ot moia strana. Sled kato priemo-predadoh apartamenta si s okolo 3 lista zabelezhki v kraia na Iuli i sled kato chakah 2 mesetsa da se napravi neshto po zabelezhkite, reshih da naema firma, koiato da otstrani tezi problemi za moia smetka s nadezhdata che do kraia na Oktomvri shte moga da se nanesa sus semeistvoto si. Da, no ne... OT sredata na Septemvri zapochna da izbiva vlaga po stenite na apartamenta ni, koiato dosta burzo se razprostrani v 3 ot staite. V nachaloto se zapochna edno postoianno prehvurliane na topkata - parno, ViK, napraviha se zamervania i sled dulgo chakane smeniha sifona v baniata - tova beshe predi 2 sedmitsi za koito period vlagata narastva s po okolo 2mm. na den. No ochevidno za niakoi hora problema e reshen - slozhiha shpaklovka za da zamazhat ( dori ne ia slozhiha te, a edin dosta nagul gospodin - Borislav Naldzhiev e nakaral stroitelnata firma, koiato naeh da ia slozhi - toest za moia smetka), i zazidaha dupkata v baniata. Az iskam da popitam predstavitelite na Silver City taka li shte si reshat problema? Tazi vlaga shte izbie oshte utre, a veche e probila i pri susedite pod nas. Triabva li da naema advokat za da otstranite tozi problem ili niakoi vse pak shte zapochne da si vurshi rabotata i da ne izliza s opravdanieto che sme v BG? Da, taka e i to tochno zaradi podobno otnoshenie kum rabotata. Niamam dumi s koito da opisha kolko uzhasno mnogo suzhaliavam za tazi pokupka i kolko uzhasno nekadurno sa napraveni dovurshitelnite raboti. A i mezhdu drugoto niama da sum Anonimna. Kazvam se Silvia Tsvetanova, i sum sobstvenik na apartament 9-09. Molia susedite ot apartament 9-06 da imat predvid che pod okachenia im tavan e krotuk uzhas.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте щастливи собственици и съседи.

    Нека и аз да добавя нещо. На бул. България 60 в магазина на NS Parquet дават талони за 10% отстъпка за всички видове подови настилки ако сте собственик на имот в комплекса,които могат да бъдат ползвани в бъдеще. Аз си взех моя.Подът ми е осигурен.Просто да бъда полезен...
    поздрави на всички

    ОтговорИзтриване
  17. Radoslav май не е собственик в комплекса, защото, ако беше, щеше да знае, че на нас подът ни е осигурен и поставен отдавна. А и словосъчетанието "щастливи собственици" нещо не ми се връзва в нашия случай.
    Все пак, благодаря за информацията :)
    Бяхте полезен...

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте!

    Про4етох много противоре4иви мнения за този комплекс. Или много добър , а от вас, собсвтениците нау4авам, 4е не сте доволни. На този етап бихе ли препоръ4али покупка на жилище там, или да бягам дале4?
    Благодаря ви предварително!

    Към "Oshte edin nedovolen ", господини тъй като обикаляте много, бихте ли ме насо4или от кои изпълнения и сгради сте по-впе4атлен и доволен като изпълнение?

    Благодаря ви! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Priatelski savet: Ne kupuvaite apartament v Silver city, zashtoto:
    1. Proektat vaobshte ne e izpalnen, kakto e bilo planirano (mnogo pari sa si spestili za smetka na kachestvoto i na lichno oblagodetelstvane);
    2. Kachestvoto na stroitelstvoto e bezobrazno losho (loshi dovarshitelni raboti, ViK-ato e napraveno mnogo zle, spesteni sa izolatzii, dogramata ... - vse edno che ia niama, parketat e nareden otvratitelno, plochkite v banite - oshte po-zle ....
    3. Za prostashkoto povedenie na investitorite - niama da komentiram - vseki, koito se e sblaskal s tiah - se e uveril
    4. Investitorite, sas sadeistvieto na Balkanstroi podgotviat izdavaneto na uchebnik po stroitelstvo - na tema "KAKVO E LUX V STROITELSTVOTO I IMA LI POCHVA u nas :) :) :)

    Na sluki!

    ОтговорИзтриване
  20. Моля, посъветвайте ме към днешна дата дали да посмея да наема апартамент в комплекса! Има ли ги още проблемите и ще ми се отразят ли в предвид, че съм само наемател? Вярно ли е, че дограмите не са уплътнени добре? Има ли я все още влагата и т.н.? Чак толкова ли е зле, защото на пръв поглед много ми хареса и ми се иска да живея там.
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване