сряда, 10 юни 2009 г.

Договори и фирма за поддръжка на комплекса

Поради големия брой въпроси относно поддръжката на комплекса си позволявам да създам отделна тема за това.

15 коментара:

  1. Въпроси и Отговори (1) 10.06.2009г.

    Уважаеми Собственици и Купувачи в Силвър сити,

    Предвид многото въпроси, които отправяте към нас във връзка с комплекса, решихме да стартираме този нов формат за контакт с вас под формата на въпроси и отговори (ВиО). Всеки ваш въпрос, който се отнася до общата експлоатация и проблеми на комплекса, ще получи своя отговор, изпратен до всички вас. Разбира се, ще запазим анонимността на задаващите отделните въпроси, така че чувствайте се свободни да задавате всякакви въпроси, свързани със Силвър Сити.

    Ето и отговорите на първата група въпроси:

    В: Кой и как ще управлява комплекса?

    О: Както вече ви уведомихме с предишно писмо, конкурсът за менажираща фирма на Силвър Сити беше спечелен от консорциум от две френски фирми – Далкия и Крее, които вече поемат управлението на комплекса чрез българските си дъщерни дружества КЕС и Крее България.
    Далкия е водеща френска фирма в областта на енергетиката и ще поеме професионалното управление и поддръжка на сложните системи за отопление, климатизация, ВиК, електрооборудването и пожаро-известяващата системи, оборудването за експлоатация на басейна, поливната система на парка и др. Далкия е получила доверието и е оператор по поддръжката на най-големите български шопинг молове.
    Крее е част от холдинга GHI Groupe, която менажира над 7 млн кв.м. жилищни и офис площи по света. Крее ще поеме административното управление, отдаването под наем, управлението на сметките на отделните собственици, охраната на комплекса, почистването, контактите с вас и др. В този смисъл Крее ще бъде особено полезна на чуждестранните собственици на жилища. Крее вече са подготвили редица договори за тях, които ще им бъдат предложени, в т.ч. за управление на индивидуалната собственост, отдаване под наем, управление на финансите и др.
    Комплексът ще бъде управляван в пълно съответствие с договорите за поддръжка и управление, които всеки от вас е подписал.

    В: Вярно ли е, че фирмата, която ще управлява комплекса, е собственик на оборудването за охрана и видео-наблюдение и ако евентуално договорът с тях бъде някога прекратен, те ще си вземат оборудването или ще ни принудят ние да го заплатим?

    О: Не е вярно, но като слух или клюка е интересно. Единственото оборудване в Силвър сити, което не е на Силвър сити, ще бъдат електромерите и водомерите, които по закон са собственост на съответните дружества.

    В: Защо още сега трябва да плащаме таксата за поддръжка, след като работата още продължава?

    О: Както вече ви информирахме таксата за поддръжка се събира само за 12 месеца и те ще започнат да текат от датата на Акт 16 (Разрешение за ползване). Съгласно договорите за поддръжка и управление първата такса поддръжка би трябвало да се събере общо до края на текущата година и за цялата следваща. Предвид финансовата криза и затрудненията, които някои купувачи изпитват в момента, беше взето решение таксата да се събере само за 12 месеца.

    В: Някои от апартаментите, където собствениците правят промени, не са готови и ще ни притеснява шум от строителни работи.

    О: Да, някои купувачи закъсняха с промените в своите жилища или с доставката на техни материали. Искаме обаче да ни уверим, че тези жилища не са много и основните шумни строителни дейности в тях са приключили. По-скоро ще има шум в процеса на доставка и инсталиране на мебелите в жилищата, но това е неизбежно в първите месеци и молим за вашето разбиране. Законовите изисквания за периоди на шум ще се контролират стриктно от менажиращата компаниуя.

    В: Как точно се изчислява таксата за поддръжка и къде отиват тези пари?

    О: Таксата за поддръжка се изчислява в пълно съответствие с договора за поддръжка. Парите се превеждат на менажиращата компания.

    ОтговорИзтриване
  2. В: Живея в чужбина и нямам възможност да дойда лично за нотариално изповядване на собствеността. Може някой друг да свърши това вместо мен?

    А: Нотариалното изповядване на собствеността е препоръчително да бъде във ваше присъствие. Може да упълномощите свой представител (най-често български адвокат), като за целта трябва да издадете пълномощно със специален текст, което лично да подпишете в най-близкото българско консулство (посолство) в страната на пребиваване, заедно с една декларация за гражданско състояние, която ние можем да ви изпратим по електронна поща. В консулството ще ви направят необходимите заверки.
    Елвистар, като управляваща проекта фирма, предоставя също тази услуга срещу определена такса и можете да се обърнете към нас индивидуално за повече информация.

    В: Кога и къде трябва да декларирам имота в българските данъчни служби?

    О: Имотът трябва да се декларира в данъчните служби по местонахождение на имота, в случая Община Триадица, София ул. Гурко 12.
    Срокът е 30 дни от датата на нотариалния акт. Ако сте получили нотариален акт преди акт 16 за комплекса, то срокът е 30 дни след датата на акт 16, тъй като преди акт 16 данъци не се дължат. За живеещите в чужбина собственици е необходимо преди данъчно деклариране на имота, да се регистрира собствеността в Агенцията по вписванията и да се получи БУЛСТАТ номер. Вашият упълномощен представител може да извърши тези действия. Елвистар може също да извърши и тази услуга, като за свързаните с нея такси ще ви уведомим при интерес.

    С уважение,

    Елвистар България ЕООД
    проект мениджър

    ОтговорИзтриване
  3. В: Преди да се събира такса за поддръжка би следвало да си получим неустойката за неизпълнение на заложените в договора срокове за изпълнение на Комплекса и апартамента (обекта)?

    В: Кога се очаква да започне разпращането на "поканите" за оглед и подписване на приемо-предавателните протоколи - примерно по номера на блоковете в Комплекса?

    В: Би ли могъл някой да ни даде по-конкретен срок за издаване на Разрешителното за ползване и за "официалното откриване на комплекса"?

    ОтговорИзтриване
  4. VAV VRAZKA S PISANIETO, CHE " някои купувачи закъсняха с промените в своите жилища или с доставката на техни материали. Искаме обаче да ви уверим, че тези жилища не са много и основните шумни строителни дейности в тях са приключили. По-скоро ще има шум в процеса на доставка и инсталиране на мебелите в жилищата, но това е неизбежно в първите месеци и молим за вашето разбиране. Законовите изисквания за периоди на шум ще се контролират стриктно от менажиращата компаниуя." - TOVA SA PALNI GLUPOSYI!!!!! Izviniavam se za izraza, no tova zvuchi neseriozno i neprofesionalno! V blok 1 i 2 povecheto ot apartamentite ne sa zapochvani da se praviat i tova ne e zashtoto sobstvenitzite si praviat promeni, a prichinata e che INVESTITORITE i ELVISTAR imat prioriteti - bl. 4, 5 i 6. Dori i tziganite v komplexa znaiat tova. Do koga shte ni lajat i zahhto niakoi hora chitaiki sebe si za biznesmeni, priemat fakta che drugite - klientite sa po-dolna kategoria i nishto ne razbirat.
    Otnovo s tezi pisania ni hvarliat prah v ochite. NEPRIEMLIVI OBIASNENIA!!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. " По-скоро ще има шум в процеса на доставка и инсталиране на мебелите в жилищата " - mebeli se dostaviat za 1 den . Шумът и неудовствата ще идват от строителните работе вътре в незапочнатите апартаменти. А истинските проблеми ще започнат от строителните работници, които ще се размотават,вдигаш шум и цапат, както и възможността от кражби .......

    ОтговорИзтриване
  6. Напълно съм съгласен с казаното по-горе!
    И бих допълнил: Защо трябва да плащаме пълни такси за поддръжка, докато комплексът не бъде доведен в състояние, възможно за пълноценно ползване на "всички луксове" с които ни зарибяваха докато купим. Очевидно е, че спорнтият комплекс не е готов, дворът не е готов, предстои още дълга работа по довършване на много апартаменти - всичко това е в разрез с обещанията и договорът за довършителните работи. Т.е. никой от нас няма да е в състояние да ползва това, за което е платил.
    Настоявам да ни се предостави Договорът, който е подписан с фирите за поддръжка на комплекса.
    Доколкото си спомням в едно писмо ни беше писано че въпросната фирма ще започне да работи в комплекса от м.Март. Има ли някой, който да ги е виждал? - Да, аз ги видях веднъж - костюмирани стояха и разглеждаха обекта като екскурзиянти.... Може би така и ще работят - в басейна или във фитнеса :)

    ОтговорИзтриване
  7. Шумът ще продължи дълго, защото аз като гледам колко са криви стените при нас, ако и при други е така...ще кипи усилен труд след минаването с протоколите. Може пък и да ме изненадат като са ги оправили преди това :)
    В договора пише, че "Уговорената сума по договора за поддръжка и управление е изискуема ежегодно в аванс от датата на прехвърлянето на имота", така че те може и от миналата година да си работят, но нас това не ни касае.

    ОтговорИзтриване
  8. За да сме наясно с нашите "права" и задължения свързани с Договора за поддръжка копирам коментар, написан от някой съсед:

    1. Трябва да сме запознати с договорът който е подписан с фирмите за поддръжка. Най-лесно това може да стане, ако въпросният договор бъде сканиран и публикуван в блога - за да може всеки да се запознае с него.

    ОБРЪЩЕНИЕ ДО: Проект мениджъра на Елвистар България ЕООД
    Г-н Проект мениджър,
    Моля да сканирате и публикувате договорът за поддръжка за да може всички собственици да се запознаем със съдържанието му.
    Благодаря ви предварително

    2. Следващата логична стъпка е: да се съберем и създадем Общо събрание, което да обсъди и вземе решение дали този договор отговаря и защитава нашите интереси ...

    ОтговорИзтриване
  9. ДО: Проект мениджъра на Елвистар България ЕООД,
    копие до Силвър Сити ООД
    Г-н Проект мениджър,
    Моля бъдете така добър да уведомите английскоговорящите собственици в Silver City или техните Пълномощници за този блог.
    Някакви притеснения от Ваша страна?

    ––––––––––––––––––––––
    То: Project Manager of Elvistar Bulgaria EOOD
    Cc: Silver City OOD
    Mr. Project Manager,
    Please be so kind to inform the English speaking owners of Silver City or their Attorneys about this blog.
    Any worries at your side?

    ОтговорИзтриване
  10. Az ne razbrah za uslugite: otkarvane do letishteto, pribirane v kushti, plashtane na smetki, detski kut i t.n. Koi otgovaria da startirat s otkrivaneto na kompleksa ili shte chakame po-natatuk vuv vremeto da se orediat? Kolkoto si spomniam tova e chast ot luxa.

    ОтговорИзтриване
  11. Mislia che shte e redno da platim bezbijnite taksi za poddrajka na komplexa v momenta v koito vsichko, koeto e vklucheno v dogovorite i aneksite vleze v eksploatatzia. Zashto da predplashtame za neshto, koeto vse oshte go niama i ne moje da se polzva? Kade e shahat, BBQ, detskia kat, gotov li e sportnia komplex, ....? Koi shte plashta za pochistvaneto sled stroitelnite rabotnitzi koito shte prodaljat da rabotiat sled akt 16?

    ОтговорИзтриване
  12. Vapros otnosno ohranata:
    - Kakvo ohraniavat - ulitzata ili complexa? Zashtoto ako posetite complexa shte vidite ohranitelite da krajat okolo komplexa.
    - V tzenata za podrajkata e vkluchena palnata kvadratura na jilishtata, zaedno s obshtite chasti - Tova oznachava li che ohranata na komplexa ohraniava i apartamentite ni (t.e. kakvo se sluchva ako niakoi pronikne v nashata sobstvenost prez terasite - ohranata shte nosi li otgovornost za tova?

    ОтговорИзтриване
  13. DO INVESTITORITE i Elvistar!!!!!!

    Gospoda, bihte li publikuvali v bloga ili v ftp server-a na Silver city dogovora za podrajka, za da se informirame kakvi sa nashite prava i zadaljenia, kakto i ZADALJENIATA na firmata za poddrajka.

    ОтговорИзтриване
  14. Радвам се че сте създали отделна тема,определено има страшно много въпроси и разбира се различни мнения,което е хубаво, так човек най добре може да придобие представа за нещата и да си направи сметка.Това, че е водеща френска фирма в областта на енергетиката и ще поеме професионалното управление и поддръжка на сложните системи за отопление, климатизация, ВиК, електрооборудването и пожаро-известяващата системи, оборудването за експлоатация на басейна, и какво ли още не е чудесно.Така ще се решат доста проблема според мен.

    ОтговорИзтриване